Zaterdag 24 juni

Hoofdpodium

Bella Luna 14:00-14:30 

Met een warme, hese stem doet soul singer & songwriter Bella Luna je denken aan Erykah Badu, Amy Winehouse and Jill Scott. Ze werd geboren in de Philippijnen en verovert nu met haar soul, funk en jazz de Nederlandse muziekscene. Laat je je meevoeren in haar flow?

Nakumba 15:15-16:00

Nakumba is het gezelschap rond Sophie Nakou, geboren Griekse, die de muziek met de paplepel ingegoten kreeg. Meng dat met een vleugje jazz, een jaar in Latijns-Amerika, Afrikaanse en Kaapverdiaanse ingrediënten en een studie aan het Rotterdams conservatorium. Dat maakt een heerlijk dansbare reis rond de wereld!

St. Solaire 16:45-17:30

Het is deze vierde editie eindelijk gelukt deze mannen met Plantage-roots te strikken! Zanger-gitarist Geert van Emden, gitarist Jesse den Dulk, bassist Pascal Konings en drummer Tijs Kulker maken een eclectische smeltkroes die doet denken aan Radiohead, Bon Iver en Coldplay uit de zeroes.

Max Poolman & The Union 18:15-19:15

Max Poolman is een Amsterdamse artiest die muziek maakt met folk, country en rockinvloeden. Hij is geïnspireerd door artiesten zoals Tyler Childers, Ryan Bingham en Justin Townes Earle. Hij neemt je mee met zijn rauwe stem en persoonlijke liedjes
en wisselt intieme akoestische nummers met mondharmonica en gitaar af met ruige country rock liedjes waar hij en zijn gitarist Jeroen
Egge het publiek zeker laat rocken.

HAAS 19:45-20:30

Ooit was Jeffrey de Haas profvoetballer bij SC. Heerenveen maar gelukkig koos hij toch voor de muziek, met zijn melodieuze rapteksten werden en catchy meezing-refreintjes. Zijn net nieuwe single ‘Er Is Een Party’ ga je na Proef! de Plantage niet meer uit je hoofd krijgen!

Heights Meditation 21:00-22:00

In korte tijd groeide Heights Meditation uit tot een van de meest succesvolle underground reggaebands van de Benelux, met hun aanstekelijke en energieke mix van reggae, dub, ska, hiphop, dancehall en Surinaamse invloeden. Zij brengen die goede vibes op zaterdagavond met een combi van eigen materiaal en klassiekers!

Kleinkunstpodium

Poezie & verhalen met Lois Kruidenier, Voorleesbrigade & Bianca Boer 14:45-15:15 

Schrijver en dichter Lois Kruidenier, welbekend op Instagram, draagt voor uit haar werk dat poezie, kinderboeken en korte verhalen omvat, 

Jaap Pleit van de Voorleesbrigade leest uit het beroemde boek Brommer op Zee van Maarten Biesheuvel, waaruit ook het fragment op de zijgevel van het Blauwhuis aan de Plantage komt. 

Schrijver en dichter Bianca Boer draagt voor uit haar verhalenbundel en dichtbundels waarmee ze vele prijzen won. 

Geprogrammeerd in samenwerking met De Bibliotheek Schiedam en Literair Gezelschap Schiedam. 

Foto: Latoya van der Meeren

Dichters & spoken word 16:00-16:45

Laat je raken en ontroeren door het werk van Rotterdamse & Schiedamse woordkunstenaars. 

Dichter, schrijver en vrouwenrechtenactivist Somaia Ramish uit Afghanistan draagt haar gedichten voor, in Perzisch en Engels,

Lisa Mc Ilveen brengt haar duistere, absurdistische poëzie met een roze randje 

Jack de Prenter deelt zijn korte StadsGedichten over bijzondere situaties of gedachten en verrassende wendingen. 

en tot slot: Schiedamse kunsthistoricus Sara Wiersma die in 2019 de dichtbundel 'Boegbeeld' uitbracht. 

Carina Fernandes 19:15-19:45

Een mengeling van Soul, Funk en Dreamy Indie-pop, met spoken word en diepe, rauwe vocals. Carina is een multidisciplinair verhalenverteller, haar stem voert je mee naar serene plekken… Haar werk is geinspireerd door de-koloniseringsbewegingen en brengt  intergenerationele gesprekken op gang. 

WOWI 17:30-18:15

Rovan Simmons, alias Wowi, is geboren op Curaçao en opgegroeid in Schiedam. Met zijn warme, diepe stem kan hij de juiste hoge noten raken én voor je rappen: hij weet het totaalpakket te brengen. Je kent hem onder meer van de Grote Prijs van Rotterdam en Bevrijdingsfestival!

Sarah Lee 17:30-18:15

Als 21-jarige rapper en dichter uit Amsterdam (Bijlmer) is ze pas verhuisd naar Schiedam. Ze schrijft muziek om zichzelf te uiten, over onderwerpen zoals zelfliefde, levenslessen, racisme en de maatschappij. Zij laat zich niet tot één specifieke stijl beperken. 

Serchel 17:30-18:15

Deze geboren Schiedammer is vanaf zijn 16e al bezig met muziek en bracht sinds 2020 zijn eerste Nederlandstalige nummers uit. Hij geeft de 24e vast een voorproefje van zijn eerste plaat met een mix van hiphop & pop.

Wowi, Sarah-Lee en Serchel zijn geprogrammeerd in samenwerking met Cultuurfabriek Schiedam van stichting W4U. Onder de naam Studio Akademix organiseren zij muziekprojecten voor Schiedamse jongeren.

In & rondom het park

Urban dans voor kinderen (v.a. 8 jaar) door Karimoves 

14:30-15:30 en 16:00-17:00

Karimoves laat je kennismaken met  breakdance, afrodance, capoeira, streetdance en allerlei andere urban-dansstijlen. Loop in en doe mee, ervaring is niet nodig!

Scouting voor 4-7 & 7-11 jaar

14:00-16:00 

Maak kennis met de activiteiten van de Bevers en de Welpen van de Fransiscus Lodewijk scoutinggroep! Denk aan  marshmallows roosteren, water spons en vuur spelen, een knutselwerk maken en een knopenwedstrijdje.

REFLEC • TOREN - kunstwerk 14:00-22:00 

Midden in het park staat een blauwe toren. Tussen de ranke poten door kun je het binnenste van de toren betreden. En daar ontvouwt zich een nieuwe wereld: een indrukwekkend spiegelpaleis dat de omgeving en het park in duizenden stukjes reflecteert. Door: Thomas Latjes & Jaap Le

Poezie, theater en workshops in de SODAFABRIEK 14:00-17:00

16:00 muzikale poëzie door UltraLelluk

14:00-17:00 Flashmob theater, Inloopworkshop Art met marker & spuitbus, Fantasy & Larp World, Oldschool Videogames en Foto-expositie. 

Ontdek de verborgen Plantagekerk! 14:00-16:00

Geniet van orgelmuziek en loop mee met een rondleiding door deze verborgen kerk uit 1872! Je vindt 'm aan de Lange Nieuwstraat 61. 

Tentoonstelling: Door licht geraakt 14:00, 15:00 en 16:00

In de tentoonstelling DOOR LICHT GERAAKT bij Kunstwerkt komen drie verschillende vormen van beeldende kunst bij elkaar: sculpturen (van brons, messing, staal en steen), fotografie & dichtkunst, en geschilderde- of pastelkrijttekeningen. 
Curator van de tentoonstelling Nikolaj Dielemans geeft op zaterdag drie keer een rondleiding en vertelt je alles over de kunstwerken! 

Locatie: Art Centre Schiedam, Lange Nieuwstraat 191